Održani preliminarni susreti sa predstavnicima civilnog društva iz Srbije

Vijeće za provedbu Deklaracije o ustavnim i drugim reformama iz Bosne i Hercegovine prošle godine organiziralo je Konferenciju sa predstavnicima civilnog društva i akademske zajednice iz R Hrvatske, te zaključilo da se susret u ovom formatu organizira sa predstavnicima iz Srbije. Generalni sekretar VKBI Emir Zlatar, koji je ujedno i koordinator organizacija civilnog društva okupljenih oko Deklaracije o ustavnim i drugim reformama na putu Bosne i Hercegovine u EU i NATO, obavio je preliminarne razgovore sa predstavnicima organizacija civilnog društva u Beogradu.

Zlatar se u Srbiji sastao sa gđom Sonjom Biserko, predsjednicom Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Aronom Fuksom, predsjednikom jevrejske zajednice u Beogradu i prof.dr. Žarkom Koraćem, podpredsjenikom Vlade Srbije u mandatu pok. premijera Zorana Đinđića.

Tokom razgovora iskazano je zajedničko opredjeljenje o neophodnosti susreta predstavnika civilnog sektora, članova akademske zajednice, medijskih i kulturnih radnika, jer ovih mostova između bosanskohercegovačkog i srbijanskog društva gotovo da i nema.

Načelno je dogovoreno održavanje konferencije u Sarajevu te će se u narednom periodu usaglasiti okvirne teme i učesnici na konferenciji. Temeljna polazišta biće usaglašavanje zajedničkih opredjeljenja o pristupanju naših država Europskoj uniji, NATO alijansi, definiranju granica između naših država, te odnos spram presuda sudova Ujedinjenih nacija, kao preduslova normaliziranja odnosa između naših država.

Civilne organizacije, članovi akademskih zajednica, medijski i kulturni radnici, žele uvjeriti domaću i međunarodnu javnost da postoje strukture kako u BiH tako i u Srbiji, koje žele primjenu evropskih demokratskih stečevina, ostvarivanje temeljnih ljudskih prava i sloboda kao i vladavinu prava u našim državama, te da predstavnici vlasti nisu jedini subjekti u našim državama koji imaju pravo oblikovati našu društvenu zbilju.