OTVORENI ODGOVOR ZORANU MILANOVIĆU

Povodom posljednje izjave Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske, u kojoj učesnike protesta ispred OHR-a naziva „unitarističkom ruljom“,  potpisnici Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO javno osuđuju I sadržaj i ton poruke. Obzirom da Milanović malo ili nikako ne čita, što se uočava kroz njegov ulični vokabular, treba istaknuti da su oko Deklaracije okupljene 45 organizacije civilng društva, akademske zajednice I političke organizacije. Tu su predstavnici Bošnjaka, Srba, Hrvata, Jevreja, Roma I svih drugih građana BiH, iz oba entiteta I Brčko Distrikta. To je BiH koju predsjednik Hrvatske na njegovu žalost izgleda ne poznaje.

Dok se sadržaj zvaničnih politika može razumjeti kao rezultat internih političkih procesa unutar države, ton i način na koji Milanović pristupa osjetljivom pitanju Ustava i Izbornog zakona BiH, nespojivo je sa diplomatskom praksom i ulogom Republike Hrvatske u okviru zakona i Ustava obje države.

Pitanje ustavnog uređenja je isključivo unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine. Način na koji Milanović “brine” za pripadnike hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini ne opravdava, a što je još važnije i ne doprinosi unutrašnjoj političkoj stabilnost, kao ni bilateralnim odnosima dvije zemlje. Izjavu  Milanovića treba posmatrati u kontinuitetu politike koja u zbiru sa inicijativama i izjavama Premijera Republike Hrvatske  A. Plenkovića predstavlja ozbiljnu diplomatsku kampanju usmjerenu protiv političke stabilnosti, suvereniteta i međunarodno-pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine u međunarodnim odnosima.

Zvanična politika Republike Hrvatske, bilo u formi izjava i istupa Predsjednika ili Premijera, kao i principi djelovanja suprotni su temeljnim principima I idejama Evropske unije i Vijeće Evrope.

Postupanjem na način direktnog miješanja u unutrašnje odnose i pitanje prava i pozicije naroda, pa tako I hrvatskog, u okvirima Bosne i Hercegovine, usložnjavate procese, šteteći prvenstveno hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Napominjemo Milanovića da, u skladu sa Deklaracijom o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO (www.deklaracijabih.com), sve aktivnosti koje vode dodatnim etno-nacionalnim i teritorijalnim podjelama bh društva i države BiH su neprihvatljive.Sve promjene u BiH trebaju se odvijati u pravcu ostvarivanja punih ljudskih prava i sloboda svih građana i naroda na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine.

Sretni smo da u Republici Hrvatskoj ima jako mnogo ljudi, organizacija I ustanova koje Bosnu I Hercegovinu vide kao jednakopravnu, prijateljsku I dobrosusjedsku državu. Sa njima nastavljamo saradnju.