Saopćenje za javnost potpisnika Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO

Potpisnici Deklaracije o ustavnim i drugim reformama u Bosni I Hercegovini na putu u EU I NATO, kao najznačajniji i najbrojniji društveni pokret u BiH koji obuhvata više od 45 organizacija civlnog društva, predstavnika akademske zajednice i političkih organizacija, održali su danas vanredni sastanak na kojem je usaglašeno nekoliko stavova i principa povodom najavljenog donošenja odluka OHR-a izmjenama Ustava FBIH i Izbornog zakona BiH.

  1.  Vijeće za provedbu Deklaracije pozdravlja stavove OHR-a kojI bi unaprijedili integritet izbornog procesa u BIH i onemogućili blokade rada institucija Federacije Bosne i Hercegovine. 
  2. Potpisnici Deklaracije smatraju da je donošenje odluka OHR-a koja se tiču izmjena Izbornog zakona BiH nakon što su izbori već raspisani, u suprotnosti sa evropskom demokratskom praksom i tradicijom. Ustavnim i izbornim reformama u BiH treba pristupiti nakon provedenih općih izbora, i to ne samo za teritoriju FBIH, već za cijelu državu Bosnu i Hercegovinu.
  3. Prijedlozi OHR objelodanjeni u javnosti, posebno oni koji se odnose na uvođenje etničkih procenata u kantonima prilikom izbora delegata u Dom naroda FBIH kao i izmijenjenog broja delegata prilikom izbora rukovodstva Federacije BiH nisu utemeljeni u evropskim pravnim dokumentima. Protivni su Konvenciji o ljudskim pravima i slobodama, pravosnažnim presudama Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura, Rezoluciji Vijeća Evrope 1513, Mišljenju Venecijanske komisije iz 2005. godine, i kao takvi su potpuno neprihvatljivi. OHR se u svom odlučivanju mora rukovoditi najvažnijim međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima i slobodama. Sve što je suprotno tome izlazi van mandata OHR-a i u ranjivom bosanskohercegovačkom društvu ne može biti prihvaćeno.
  4. U slučaju opstrukcije rokova propisanih za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBIH kao i izvršnih i sudskih organa u Federaciji BiH ohrabrujemo OHR da primijeni sankcije koje mu stoje na raspolaganju.
  5. Potpisnici Deklaracije smatraju apsolutno nedopustivim djelovanje aktuelne državne politike Republike Hrvatske, članice EU, prema državi Bosni I Hercegovini – u cjelosti je suprotno temeljnim principima na kojima počiva Evropska unija.
  6. Ukoliko OHR donese odluke koje su u suprotnosti sa principima iz tačke 3. potpisnici Deklaracije će iskoristiti sve raspoložive demokratske mehanizme uključujući i poziv stanovništvu na masovne javne proteste da se tome suprotstave.