Susret sa Josipom Juratovićem, zastupnikom Bundestaga – Svi narodi i građani Bosne i Hercegovine imaju pravo na evropsku budućnost Bosne i Hercegovine

Zastupnik u Bundestagu gosp. Josip Juratović upriličio je susret u Sarajevu sa predstavnicima organizacija civilnog društva, akademske zajednice, građanskim aktivistima i novinarima iz reda svih naroda i građana iz cijele Bosne i Hercegovine. Tokom dvosatnog susreta sudionici su razmijenili ideje i vizije te ukazali na suštinske probleme u kojima se bosanskohercegovačko društvo i država nalazi. Učesnici susreta podcrtali su da je veliki dio problema u BiH uvezen od strane zvaničnih politika iz Srbije i Hrvatske koje konstantno vrše destabilizaciju u BiH i bave se njenim unutarnjim pitanjima.

Zastupnik Juratović upoznao je prisutne sa ativnostima koje provodi Parlament i Vlada Njemačke, posebno sa aspekta novih geostrateških prilika uzrokovanih napadom Ruske Federacije na Ukrajinu i refleksija koje ovaj rat donosi ne samo u regionu Zapadnog Balkana, već Europe i čitavog svijeta.

Etno-nacionalne vladajuće politike ne mogu otkloniti nagomilane probleme u BiH jer postalo je očigledno da se i tzv. zaštita vitalnih nacionalnih interesa koristi za prikrivanje niza koruptivnih afera, sistemske korupcije i kriminala pa čak i za blokade funkcionisanja državnih institucija. Vitalni interesi naroda trebaju se definirati kao demokratsko pravo u kontekstu ostvarivanja i zaštite temeljnih elemenata nacionalnog identiteta, a ne da se nacionalističkom retorikom koristi za prikrivanje kriminala i korupcije. Stoga se kao prioritetna pitanja u Bosni i Hercegovini nameću borba protiv sistemske korupcije i organizovanog kriminala i uspostava vladavine prava koja je gotovo suspendirana u BiH.

U kontekstu neophodnih ustavnih i drugih reformi, koje su postala međunarodno pravna obaveza kako BiH tako i EU usljed presuda Evropskog suda za ljudska prava, presuda sudova UN-a, Rezolucije Vijeća Evrope 1513 iz 2006. godine, nužno je iz deytonske preći na „briselsku fazu“ odnosno prilagođavanju Bosne i Hercegovine standardima koji važe u državama članicama Evropske unije. Ove reforme moraju se temeljiti na jednakom pravu svih naroda, građana i ostalih na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine. Ovo su bazni principi na kojima se brani ne samo vladavima prava u BiH već i temeljni principi na kojima počivaju sve demokratske države svijeta pa tako i EU. Koncept koji vodi etno-nacionalnim podjelama, segregacijama po etničkom principu i cementiranju postojećeg stanja kao statusa quo je neprihvatljiv.

Kako se od vladajućih etno-nacionalnih elita ne može očekivati pozitivan iskorak na evropskom putu BiH, što nam potvrđuje dvodecenijska praksa, neophodna je podrška institucije Visokog predstavnika od kojeg se očekuje da svoj mandat i ovlasti koristi u skladu sa Anexom X i to na principima i pravima koji važe u bilo kojoj državi u Evropskoj uniji.

Predstavnici Vijeća za provedbu Deklaracije o ustavnim i drugim reformama Bosne i Hercegovine na putu u EU i NATO, kojeg je parafiralo više od 45 organizacija civilnog društva, predstavnika akademske zajednice i političkih organizacija iz oba entiteta i Brčko Distrikta iz reda svih naroda, manjinskih zajednica i ostalih, upoznali su gospodina Juratovića sa ovim dokumentom. Juratović je izrazio zadovoljstvo da postoji ovako širok društveni pokret u Bosni i Hercegovini koji predstavlja jedinstveni glas Bosne i Hercegovine i obećao da će tekst Deklaracije biti dostavljen najznačajnijim funkcionerima Bundestaga i Vlade SR Njemačke, kao i klubovima i zastupnicima u Evropskom parlamentu.

Usaglašen je nastavak saradnje i razmjena informacija i prijedloga koje vode ka stabilizaciji prilika u Bosni i Hercegovini i regionu jer Bosna i Hercegovina ima pravo biti dijelom Evropske unije.