Visoki predstavnik nastavlja dijalog s predstavnicima civilnoga društva

Nastavljajući intenzivan dijalog s predstavnicima civilnog društva, visoki predstavnik Christian Schmidt održao je danas još jedan sastanak kako bi razmijenio mišljenja i ideje u vezi s prioritetnim reformama potrebnim za ukidanje diskriminacije, promoviranje potpuno inkluzivnog demokratskog sustava u Bosni i Hercegovini i rješavanje drugih ključnih izazova s ​​kojima se BiH suočava. Ovakvi razgovori bit će nastavljeni u budućnosti sa širokom lepezom sudionika, predstavnika građanskoga društva i akademskih krugova.

Visoki predstavnik svojim je sugovornicima zahvalio na vrlo informativnom i produktivnom dijalogu kojim je obuhvaćen široki spektar tema, uključujući i izmjene zakona kojima bi se smanjile blokade, ukinula diskriminacija i zemlja pokrenula.

Sudionici su se suglasili kako proces formiranja vlasti mora biti što prije završen, a novoizabrane vlasti moraju u što kraćem roku postići napredak u provedbi odluka u skupini predmeta Sejdić-Finci.

Visoki predstavnik pozvao je na sveobuhvatnije sudjelovanje predstavnika svih segmenata društva u razmatranju budućih reformi. Institucije moraju djelovati kako bi se razvili institucionalni mehanizmi koji će osigurati da organizacije civilnoga društva i šira javnost imaju bolji pristup procesu donošenja odluka.

„Želim da civilno društvo, posebice mladi ljudi, budu uključeni u ove aktivnosti. Vrijeme je da se daytonski Ustav preoblikuje u suvremeni ustavni okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke ili individualne diskriminacije i umjesto blokada otvoriti mogućnosti. U najboljem smislu onoga o čemu je govorio nekadašnji njemački kancelar, pokojni Willy Brandt, trebali bismo imati više demokracije i sudjelovanja svakoga građanina”, rekao je visoki predstavnik.

Susretu su prisustvovali predstavnici organizacija civilnog društva, apelanti pred ESZLJP i članovi akademske zajednice okupljenih oko Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO i to Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća BiH, Foruma parlamentaraca BiH 1990, Centra za promociju civilnog društva, La Benevolencije, apelanti pred Evropskim sudom za ljudska prava Jakob Finci i Dervo Sejdić.

(izvor OHR)